niedziela, 4 kwietnia 2010

ciasto a'la salceson

nie jest to blog kulinarny, ale pomyślałam sobie, że przecież to nie przestępstwo zamieścić od czasu do czasu przepis na jakąś pychotkę.. wprawdzie ktoś mądry kiedyś powiedział, że słodycze to pięć minut przyjemności w ustach a do końca życia w biodrach ale ... bez nich życie nie miało by smaku :-)
od czasu do czasu zdarzy mi się zajrzeć do kuchni i czasami nawet upichcić coś jadalnego
jestem Ślązaczką i mieszkam oczywiście na Śląsku więc wypadałoby podzielić się jakimś śląskim przepisem, od dwóch lat mamy śląską TV Silesia i tam program kulinarny Kuchnia Śląska, kilka tygodni temu prowadzący prezentował ciasto a'la salceson, moim zdaniem ciasto nie ma nic wspólnego z salcesonem :-) jest przepyszne, łatwe do przygotowania

Od 2010-04-03


a o to przepis :


Ciasto a la salceson

Skład:

Jaja 8 szt.

Cukier 1 szklanka

Olej 1,5 szklanki

Mąka pszenna 4 szklanki

Cynamon 2 łyżeczki

Soda 2 łyżeczki

Proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Cukier wanilinowy 1 szt.

Pomarańcze 4 szt.

Jabłka 2 szt.

Śliwki suszone 50 g

Rodzynki 50 g

Morele suszone 50 g

Wykonanie:

Jaja ubić z cukrem, dodać olej, mąkę pszenną, cukier wanilinowy, sodę, proszek do pieczenia i cynamon.
 Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. Do ciasta dodać wcześniej obrane i pokrojone w kostkę jabłka,
 pomarańcze oraz bakalie. Wymieszać wszystko i wyłożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.
 Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.


smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz