od czasu do czasu zdarzy mi się zajrzeć do kuchni i czasami nawet upichcić coś jadalnego
jestem Ślązaczką i mieszkam oczywiście na Śląsku więc wypadałoby podzielić się jakimś śląskim przepisem, od dwóch lat mamy śląską TV Silesia i tam program kulinarny Kuchnia Śląska, kilka tygodni temu prowadzący prezentował ciasto a'la salceson, moim zdaniem ciasto nie ma nic wspólnego z salcesonem :-) jest przepyszne, łatwe do przygotowania
Od 2010-04-03 |
a o to przepis :
Ciasto a la salceson
Skład:
Jaja 8 szt.
Cukier 1 szklanka
Olej 1,5 szklanki
Mąka pszenna 4 szklanki
Cynamon 2 łyżeczki
Soda 2 łyżeczki
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Cukier wanilinowy 1 szt.
Pomarańcze 4 szt.
Jabłka 2 szt.
Śliwki suszone 50 g
Rodzynki 50 g
Morele suszone 50 g
Wykonanie:
Jaja ubić z cukrem, dodać olej, mąkę pszenną, cukier wanilinowy, sodę, proszek do pieczenia i cynamon.
Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. Do ciasta dodać wcześniej obrane i pokrojone w kostkę jabłka,
pomarańcze oraz bakalie. Wymieszać wszystko i wyłożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz